VIDEO : CONSILIUL EUROPEI VAZUT DIN INTERIOR

VIDEO : CONSILIUL EUROPEI VAZUT DIN INTERIOR

In exclusivitate pentru « CURAJ.NET »
Fondat la 5 mai 1949, Consiliul Europei cu sediul la Strasbourg reuneste astazi 47 state cu o populatie de 800 milioane de locuitori. State cu statut de observator : Canada, Vatican, Japonia, SUA si Mexic. Franceza si engleza sunt doua limbi oficiale, germana, italiana si rusa sunt utilizate ca limbi de lucru.
Consiliul Europei are doua organe statutare – -Adunarea Parlamentara, alcatuita din parlamentari proveniti din parlamentele nationale si Comitetul Ministrilor, alcatuit din ministri de externe ai statelor membre.
Drapelul cu 12 stele aurii a fost adoptat in 1995. Numarul 12 simbolizeaza perfectiunea si nu variaza.

Din 1972 imnul Europei este o secventa din preludiul « L’Ode à la joie » (Oda bucuriei) simfonia a noua de Beethoven dupa aranjamentul lui Herbert von Karajan.

PS. Am filmat acest video pentru « Curaj.net » fara nici o dificultate, mai mult ca atit ca sa nu ma ratacesc prin culoarele Consiliului Europei Biroul de presa mi-a dat si o calauza. Astazi, urmarind evenementele din Republica Moldova, am ramas adinc indignat de ultimele cazuri de violare a libertatii presei. Cazul cu maltratarile reporterului Gheorghe Vasluian de la « Curaj .net » ce a indraznit sa filmeze sedinta consiliului raional Straseni este strigator la cer. Ma intreb daca Republica Moldova, membra a Consiliului Europei din 1995, nu are si ea aceleasi principale obiective ca si celelalte tari aderente ca :

Protejarea dreptului omului,
protejarea democratiei pluraliste,
protejarea suprematiei dreptului…

Gheorghe Bobeica, fost stagier la
Directia de comunicare a Consiliului Europei,
decembrie 2009, Strasbourg