Trump a promulgat noile sancțiuni împotriva Rusiei

Donald Trump
Foto: AFP

Președintele Donald Trump a promulgat astăzi proiectul de lege privind noile sancțiuni împotriva Rusiei, transmite Reuters.

Șeful Casei Albe avea și drept de veto, dar republicanii și democrații au asigurat în Congres o majoritate suficientă pentru adoptarea legii și în aceste condiții.

De asemenea, textul prevede și un mecanism inedit care nu este pe placul Casei Albe: președintele american Donald Trump are nevoie de acceptul congresmenilor dacă va dori vreodată să decidă suspendarea sancțiunilor existente împotriva Rusiei, scrie Reuters.

Noile sancțiuni economice au fost aprobate săptămâna trecută aproape cu unanimitate de voturi de cele două camere ale Congresului american. Rusia a ripostat, impunând o reducere drastică a numărului personalului, diplomatic și tehnic, al misiunilor americane de pe teritoriul său. Și anume, expulzarea a 755 de diplomați americani, egalând astfel efectivul la nivelul celui al diplomației ruse în Statele Unite.

În legea adoptată de Camera Reprezentanților (25 iulie) și Senatul SUA (27 iulie) este vizată și Republica Moldova. Aceasta stabilește un nivel superior de sancțiuni pe care Guvernul SUA va fi obligat să le impună sponsorilor direcți și indirecți ai regimurilor separatiste din spațiul ex-sovietic, fiind explicit menționată și regiunea transnistreană, alături de Crimeea, Estul Ucrainei, Abhazia și Osetia de Sud.

Legea mai stipulează că președintele SUA trebuie să ceară Guvernului Federației Ruse evacuarea trupelor rusești din Georgia, Ucraina și Moldova, să restabilească controlul asupra frontierei teritoriilor secesioniste guvernelor legitime ale acestor țări, și să înceteze eforturile de subminare a guvernelor alese legitim în aceste țări.

Acest proiect de lege a fost criticat și în UE deoarece deschide calea sancțiunilor împotriva unor companii europene care au proiecte în domeniul energetic în Rusia.

Legea promulgată de Trump impune noi sancțiuni nu doar Rusiei, ci și Iranului și Coreii de Nord.

https://deschide.md/ro/stiri/externe/15842/Trump-a-promulgat-noile-sanc%...