SESIUNEA DE TOAMNA A ASAMBLEIEI PARLAMENTARE A CONSILIULUI EUROPEI

In perioada de 4-8 octombrie  2010 la Strasbourg isi va desfasura lucrarile sesiunea de toamna a Asambleiei Parlamentare a Consiliului Europei. Printre subiectele cele mai asteptate la sesiune figureaza o eventuala dezbatere urgenta despre "Cresterea recenta in Europa a discursului securitar la nivel national:cazul romilor", cit si discursul Primului ministru al Macedoniei (fosta Republica Iugoslava) si a ministrului afacerilor Externe german,Guido Westerwelle.
Asambleea va mai dezbate si alte subiecte , cum ar fi lupta impotriva extremismului si drepturile omului si a intreprinderilor, si va examina un raport consacrat accesului femeilor la ingrijirile medicale.
Parlamanetarii vor celebra a 60ª aniversare a Conventiei europene a drepturilor omului. Antonio Milošoski, fostul ministru al afacerilor externe al Macedoniei va presenta comunicatul Comitetului de Ministri a Asambleei si va raspunde la întrebarile parlamentarilor.
Asambleea va ma examina si alte raporturi consacrate drepturilor copilului, “Maltratarea copiilor plasati in institutii: pentru a garanta protectia victimilor”, “Despre necesitatea de a actiona de urgenta in favoarea copiilpor privati de tutela parentala si  garantía dreptului la scolarisare a copiilor bolnavi sau handicapati.” Pe acest subiect va interveni Hayrünnisa Gül, coordonatoarea campaniei turcesti a programului, « Educatia inlatura obstacolele ».
Sunt prevazute si dezbateri asupra activitatilor Organizatiei de cooperare si dezvoltare economica (OCDE), a bancii europene pentru reconstructii si de dezvoltare (BERD), si ale bancii de dezvoltare a Consiliului Europei.
Delegatia reprezentantilor Parlamentului  Republicii Moldova la sesiune este condusa de deputatul Ana Gutu (Partidul Liberal din Moldova).


Gheorghe Bobeica, Strasbourg