SESIUNEA DE IARNA A ASAMBLEIEI PARLAMENTARE A CONSILIULUI EUROPEI
SESIUNEA DE IARNA A ASAMBLEIEI PARLAMENTARE

A CONSILIULUI EUROPEI


In perioada de 25-29 ianuarie 2010 la Strasbourg isi va desfasura lucrarile sesiunea de iarna a Asambleiei Parlamentare a Consiliului Europei. In prima zi, in urma depunerii mandatului fostului presedinte Luis Maria de Puig, ales in ianuarie 2008 (reprezentantul socialistilor europeni), deputatii vor alege un nou presedinte al Asambleiei. Pina la 22 ianuarie era inregistrata doar o singura candidatura - cea a lui Mevlüt Çavuşoğlu (Turcia, reprezentantul democratilor europeni). Dupa aceia vor fi alesi vice-presedintii Asambleiei ; sunt inregistrati 20 de candidati, propusi din partea delegatiilor nationale conform unui sistem de atribuire a locurilor pe baza de rotatie. Conform acestui sistem de alegere candidati la acest post au fost propusi din partea delegatiilor nationale a Germaniei, Bulgariei, Croatiei, Danimarcei, Spaniei, Estoniei, Federatiei Ruse, Finlandei, Frantei, Georgiei, Greciei, Ungariei, Irlandei, Islandei, Italiei, Letoniei, Republicii Cehe, Marii Britanii, Turciei si Ucrainei.

« Pandemii false - un pericol pentru sanatate » este una din principalele probleme actuale propusa pentru discutie la Sesiune de catre Comisia relatiilor sociale, a sanatatii si a familiei. Se vor pune in discutie si problemele legate de dicriminarea minoritatilor sexuale, legalitatii de sanse intre om si femeie, problema emigrantilor clandestini in Europa, a functionarii institutiilor democratice in Albania, despre biodiversitate si schimbarea climaterica.

In cele cinci zile de sesiune de iarna deputatii vor mai audia un raport al activitatii Biroului Asambleiei si Comisiei permanente (raportor Luis Maria de Puig, Spania), cit si alocutiunea Secretarului General al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland. Se va pune in discutie situatia din Orientul apropiat (raportor Piero Fassino, Italia), unde vor fi audiati Daniel Ayalon, viceministrul afacerilor externe a Izrailului si Mohammad Shtayyeh,ministrul constructiilor publice si a spatiului locativ al Autoritatii palestiniene.

La actuala sesiune a Asambleiei vor fi audiate si alocutiunile oaspetilor de onoare : cea a prim-ministrului Greciei Georges A. Papandréou, cit si a ministrului afacerilor externe a Italiei Franco Frattini.

Gheorghe Bobeica

de la Consiliul Europei, Strasbourg

22 ianuarie 2010