Piața Spania din Roma

Numele acestei pieţe provine de la Ambasada Spaniei ce are sediul în apropiere.

În Piaţa Spaniei am ajuns tot noaptea şi asta pentru că am venit dinspre Fontana di Trevi pe diferite străduţe, însă puteţi ajunge mai simplu din Via del Corso până vă intersectaţi cu celebra Via dei Condotti care va lasă direct în piaţă (a 13-a stradă la dreapta dinspre Piaţa Veneţia). Dacă luaţi metroul coborâţi la staţia Spagna.

Pot spune că nu am “gustat” această piaţă noaptea. Era destul de prost luminată, abia se remarcă treptele celebre ce duc spre Biserica Trinita dei Monti şi parcă impropriu spus piaţă, destul de micuţa. Ori poate mi s-a părut aşa deoarece eu văzusem fotografii cu aceste trepte în care erau decorate cu azalee, dar asta se întâmplă în anotimpul lor.

Lume multă nu era, în general turiştii stăteau pe trepte. Şi aici am întâlnit asiatici care vroiau să ne ofere trandafiri roşii, dar m-am ferit că citisem pe site de astfel de experienţe.

În piaţa am avut parte tot de o fântână, respectiv de Fontana della Barcaccia, de forma unei bărci, evident, realizată (de cine oare? ...) de acelaşi Bernini.

Şi aici fântâna are o semnificaţie, respectiv aceea în care o singură barca mai rămâne după retragerea tumultosului Tibru în 1958, când ieşise din matcă.

Un amănunt important este faptul că treptele ce duc spre biserică (Scalinata di Trinita dei Monti) nu se opresc în faţa bisericii, cum este creată iluzia optică, ci se opresc într-o piaţetă cu un obelisc egiptean, după care se află intrarea în Biserică. Spectaculozitatea acestei pieţe se poate vedea de sus.

Nu am zăbovit însă prea mult, dat fiind şi oră târzie, mai mult am admirat vitrinele luxoase aflate pe Via dei Condotti, care avea să ne scoată iar în Via del Corso.

Am văzut haine şi genţi realizate de cei mai mari designeri italieni, unde valoarea acestora se ridică de la câteva sute de euro un obiect infim la mii de euro o haina sau o geanta.

Deşi era noapte, m-am simţit bine, singură grijă a fost să ajungem până la ora 24.00 în Piaţa Veneţiei ca să prindem ultimul autobuz de zi care să ne ducă la hotel şi am avut noroc, dar a fost pe muchie de cuţit. Altfel trebuia să luăm taxiul, pentru că atobuzele de noapte nu sunt dese şi nici nu merg peste tot.

Am ajuns şi peste zi pe Via del Corso şi am zărit în depărtare Piaţa Spaniei, în drumul nostru spre Piaţa Poporului, care avea să fie ultima noastră destinaţie în Roma.

O imagine cu Piaţa Spaniei vă puteţi face aici: youtube

Piazza Navona - romantică noaptea...

Aceasta este piaţa care mi-a plăcut cel mai mult şi pe care am vizitat-o tot noaptea, când are un parfum aparte.

Piaţa Navona ocupa locul arenei fostului stadion al lui Domitian (Circus Agonalis), de unde îşi are originea şi numele acesteia. Acest stadion funcţiona înainte ca să existe Colosseum.

Piaţa are formă ovală şi este înfrumuseţata de trei fântâni. Cea mai frmoasa şi lângă care am stat cel mai mult este Fântâna celor patru fluvii (Fontana dei Quatro Fiumi) şi a fost realizată tot de Bernini, după ce iniţial proiectul fusese dat altui arhitect.

Citisem asta înainte de a o vedea şi am studiat-o îndeaproape, încercând să disting figurile celor patru fluvii reprezentate de fântână: Gangele, Nilul, Dunărea şi Rio della Plata, simbolizând în esenţă Asia, Africa, Europa şi America.

Interesant este şi obeliscul aflat în centrul fântânii, de unde pornesc toate celelalte figuri. Acesta este adus de la un alt templu, vechi de 2000 de ani, din porunca lui Papa Inocenţiu al X-lea, care a hotărât construitea fântânii, că de altfel a multe dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din Roma.

Celelalte două fântâni sunt Fântâna lui Neptun şi Fântâna Maurului (Fontana del Nettuno şi Fontana del Moro).

Noaptea se aude muzica unor interpreţi de stradă, iar vânzătorii ambulanţi te îmbie să le cumperi produsele. În spaţiul dintre fântâni este loc de promenadă, iar de Crăciun s-a desfăşurat chiar un târg aici.

Artişti care pictează te aşteaptă să îţi facă portretul. Plimbându-mă printre ei şi admirându-le lucrările mi-am adus aminte de zilele de altădată de la mare, din Neptun şi Olimp, când lumea se plimba şi căsca gura la orice, iar alţii se minunau de mâna artiştilor care creionau portretul cuiva.

Categoric Piaţa Navona trebuie vizitată şi ziua pentru a putea vedea şi Biserica barocă Sant’Agnese în Agone, construită pe locul unei foste capele medievale. Legenda spune că în acest loc a fost expus trupul golaş al Sfintei Agnese şi că părul acesteia a crescut instantaneu pentru a-i proteja goliciunea.

Spectaculos în Roma mi se par aceste biserici “ascunse”, pe care nu le distingi de prima dată, chiar dacă eşti lângă ele, care par să nu îţi trezească vreo emoţie şi asta pentru că sunt lipite de alte clădiri, hoteluri sau alte edificii. Numai de la depărtare ai putea vedea cupola lor, dar asta pare imposibil la cât de strâmte sunt străzile, neputând să te îndepărtezi prea tare.

Ajunşi însă înăuntru, rămâi nu fermecat, ci de-a dreptul şocat de frumuseţea interioară şi bogăţia elementelor decorative.

Plimbarea prin piaţa este una revigorantă şi aici se afla destule cafenele şi restaurante pentru cine vrea să zăbovească mai mult.
http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=27009&d=descopera-roma--roma