NATO condamnă că Vladimir Putin a vizitat Abhazia fără acordul autorităților din Georgia

NATO regretă că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat Abhazia fără acordul autorităţilor georgiene şi consideră că această vizită subminează eforturile internaţionale pentru soluţionarea conflictului din regiune, a declarat ofiţerul de presă al Alianţei, Dylan White.

„Vizita preşedintelui Putin în regiunea Abhazia din Georgia, la împlinirea a nouă ani de la conflictul militar, subminează eforturile internaţionale pentru soluţionarea paşnică a conflictului pe calea convorbirilor. Regretăm că această vizită a fost efectuată fără acordul autorităţilor din Georgia” – a declarat Dylan White.

„NATO sprijină în totalitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei în cadrul graniţelor recunoscute la nivel internaţional şi nu va recunoaşte niciodată încercările de schimbare a statutului Abhaziei şi Osetiei de Sud de regiuni ale Georgiei” – a declarat acesta.

Potrivit Agerpres, Președintele rus Vladimir Putin a vizitat marți provincia separatistă georgiană Abhazia și a dat acolo asigurări cu privire la sprijinul militar al Moscovei, un act de sfidare la adresa guvernelor occidentale care au condamnat susținerea oferită de Moscova separatiștilor proruși din Georgia.

Abhazia și cealaltă regiune separatistă georgiană Osetia de Sud au eliminat controlul autorităților de la Tbilisi în urma confruntărilor care au avut loc la începutul anilor '90, iar trupe ruse staționează permanent în aceste provincii de la încheierea războiului ruso-georgian din anul 2008. Putin a intensificat sprijinul militar, economic și politic pentru aceste regiuni separatiste în ultimii ani.

Sursa: Radio România