Klaus Iohannis la Berlin: Președintele începe luni a doua sa vizită oficială în Germania

Președintele Klaus Iohannis începe luni o vizită oficială la Berlin, a doua de la preluarea mandatului prezidențial, și va avea întrevederi cu cancelarul german, Angela Merkel, și cu președintele Frank-Walter Steinmeier.

Aceasta va fi prima reuniune dintre Iohannis și Merkel după ce șeful statului a efectuat o vizită la Washington și s-a întâlnit la Casa Albă cu Donald Trump, afirmând că România este un pilon transatlantic care se dedică unor relații puternice UE-SUA, deoarece o Uniune Europeană și un NATO puternice fac și Statele Unite mai puternice. În prezența lui Iohannis liderul SUA a afirmat, în premieră, angajamentul SUA pentru articolul 5 din cadrul NATO, o precizare importantă având în vedere declarațiile Angelei Merkel, conform cărora europenii trebuie să își ia destinul în propriile mâini.

În Germania, alături de întrevederile bilaterale cu Angela Merkel și Frank-Walter Steinmeier, șeful statului va participa și la o ceremonie de comemorare a victimelor refugiului și expulzării, acolo unde va susține discursul principal al reuniunii. Vizita începe luni, 19 iunie, și se va încheia miercuri, 21 iunie. Ulterior, Klaus Iohannis și Angela Merkel se vor întâlni și la Consiliul European de vară de la Bruxelles (22-23 iunie), acolo unde președintele are programată și prima întâlnire bilaterală cu noul președinte al Franței, Emmanuel Macron.

Conform programului anunțat de Administrația Prezidențială, șeful statului va fi primit luni, la ora 13.00 (ora locală) de Angela Merkel, iar la ora 14.00 vor susține declarații comune de presă.

Întrevederea cu președintele Frank-Walter Steinmeier va avea loc de la ora 18.30.

Klaus Iohannis, distins cu Medalia Sf. Gheorghe în Germania pentru angajamentul său politic în favoarea proiectului european.

În ceea privește a doua zi a vizitei – 20 iunie – Klaus Iohannis va participa la sediul Ambasadei României de la Berlin la momentul festiv dedicat decernării Ordinului „”Sfântul Gheorghe” de către Hans-Joachim Frey, Directorul artistic şi Președintele Balului Operei ,,Semper’’ din Dresda. Distincția, anunțată încă din luna februarie, este acordată în semn de apreciere pentru angajamentul politic continuu al președintelui în favoarea proiectului european şi a valorilor sale.

În aceeași zi, președintele va participa la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului și expulzării, la Muzeul Istoric German, acolo unde va susține alocuțiunea principală.
Marți, de la ora 20.00, Iohannis va participa, la Ambasada României de la Berlin, la momentul aniversar dedicat aniversării relațiilor bilaterale româno-germane: Expoziție fotografică și documentară dedicată aniversărilor din 2017 în relațiile bilaterale româno-germane „50-25-10: România-Germania-Uniunea Europeană. Trei repere într-o istorie comună“.

Vizita lui Klaus Iohannis la Berlin, a treia de la preluarea mandatului și a doua vizită oficială, va avea loc în contextul împlinirii a 50 de ani de la debutul relațiilor diplomatice româno-germane la nivel de ambasade, a 25 de ani de la momentul semnării acordului tratatului de cooperare și parteneriat în Europa România – Germania și a 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană. Totodată, ea va reprezenta un prilej pentru un schimb de opinii asupra unor subiecte importante precum aprofundarea relației bilaterale româno-germane și temele aflate în prim-plan pe agenda internațională și pe agenda europeană.

Președintele s-a aflat ultima oară la Berlin pe 9 septembrie anul trecut, înainte de reuniunea UE-27 de la Bratislava, acolo unde a participat la un format multilateral de discuții politice la nivel înalt privind viitorul Europei alături de liderii a trei țări fondatoare ale UE: cancelarul Germaniei și premierii Belgiei și Luxemburgului.

În calitate de președinte al României, Iohannis a efectuat o vizită și la Munchen, acolo unde a participat la Conferința de Securitate, forum internațional de tradiție în domeniu de peste cinci decenii. Totodată, pe parcursul mandatului, șeful statului s-a aflat și la Kiel, acolo unde a fost distins cu Premiul “Hermann Ehlers” pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”.

sursa: CaleaEuropeana