THE GUARDIAN: Rusia tocmai a pierdut razboiul economic cu vestul

Faptul ca majorarea ratei de baza nu a reusit sa opreasca prabusirea rublei indica o “furtuna perfecta" in Rusia, iar criza valutara este doar o parte a acestei furtuni, scrie publicatia britanica The Guardian.
O reuniune nocturna de urgenta la banca centrala. O crestere cu 6,5 puncte procentuale a ratei de baza a dobanzii. Rubla in cadere libera. Stiri despre rusi care scot bani cash din bancomate. Asa arata o criza valutara.

Serghei Shvetsov, adjunctul guvernatorului bancii centrale ruse a facut o totalizare. Banca, a recunoscut el, ar fi vrut sa nu impinga economia spre recesiune prin scumpirea imprumuturilor, dar n-a putut sa stea deoparte si sa nu faca nimic in timp ce rubla se prabuseste. “Credeti-ma, alaltaieri, banca centrala a avut de ales intre rau si foarte, foarte rau”, a spus Shvetsov citat de The Guardian. In final, Moscova a avut noroc. Ziua de ieri a fost doar una foarte proasta.

In mod clar, incercarea de a rezolva criza prin soc, majorand rata de baza de la 10,5% la 17%, a esuat. Cursul rublei a ajuns aseara la un nivel mai scazut decat cel la care a inceput ziua, marcand un nou record in raport cu dolarul. Rusia a purtat in ultimele 9 luni un adevarat razboi economic cu occidentul, iar ziua de marti, 16 decembrie, a fost ziua in care a pierdut acest razboi, potrivit The Guardian.
Occidentul stie totul despre vulnerabilitatea economiei ruse, despre uzinele ei vechi si despre faptul ca se bazeaza excesiv pe sectorul energetic. In momentul in care a fost clar ca aplicarea sanctiunilor pentru sprijinul acordat de Rusia separatistilor din Ucraina nu-l vor face pe Vladimir Putin sa-si revizuiasca deciziile, SUA si Arabia Saudita au hotarat sa pedepseasca Rusia prin reducerea pretului petrolului. Chiar daca si americanii, si arabii de asemenea vor avea de suferit de pe urma acestei decizii – in cazul SUA problemele ar putea fi destul de serioase – cele doua tari si-au asumat riscul in ideea ca Rusia va fi afectata mult mai mult. Acest lucru s-a confirmat deja.
Si acum stirea buna (sau mai degraba stirea mai putin proasta). Petrolul ieftin va impulsiona cresterea economica globala, deoarece consumatorii vor avea mai multi bani la dispozitie pentru cheltuieli, iar oamenii de afaceri – mai multi bani pentru investitii. Ulterior, pretul petrolului va creste din nou, iar impreuna cu el – si rubla rusa.

Chiar si asa, Rusia pare vulnerabila. Tara a atins limita pana la care poate majora ratele dobanzii si are doar doua optiuni – fie sa lase rubla sa cada in speranta ca ieftinirea petrolului este temporara, fie sa introduca controlul capitalurilor. Cea din urma alternativa pare una de ultima instanta, dar s-ar putea dovedi necesara daca rubla va continua sa cada.

Expresia “furtuna perfecta” este utilizata exagerat, dar descrie perfect combinatia dintre o moneda nationala in cadere libera, o economie prabusita si o rata a dobanzii punitiva. Ramane de vazut cum va reactiona Putin. Daca renunta la politica sa in ce priveste Ucraina, occidentul va putea considera ca a castigat partida. Totusi, la Moscova exista voci care vor cere ca masuri de raspuns inchiderea economiei si amplificarea presiunii militare pe Ucraina. Daca agonia economica va determina Rusia ranita sa devina si mai razboinica, victoria occidentului in aceasta lupta va fi una desarta, scrie The Guardian.

sursa: http://www.theguardian.com/business/2014/dec/16/russia-has-lost-economic...
Sursa: Protv