Colindul prizonierilor români din URSS – „Pentru Cruce, pentru Ţară, velerim!”

Spunea părintele Pavel Borşevschi la liturghia Sfântului Vasile cel Mare din dimineaţa zilei de 6 ianuarie 2017, că nu e masă cu adevărat de sărbătoare cea la care nu a fost invitat Hristos, iar prin El – cei mai sărmani, mai necăjiţi şi mai neajutoraţi oameni de pe pământ.

La fel putem spune şi despre părinţii, buneii noştri, dar şi despre eroii şi martirii Neamului plecaţi la Ceruri.

Atunci când ne bucurăm şi avem sărbătoare în casă, să nu uităm niciodată să-i poftim la masă şi să-i rugăm s-o binecuvânteze.

În aceste zile de cinstire a Naşterii Domnului (stil vechi), vă îndemn să fim cu gândul şi la oamenii acestui pământ repatriaţi, deportaţi în siberii de gheaţă, unde sărbătoreau Crăciunul doar în gând, fiind mistuiţi de frig şi foamete cumplite, dar nădăjduind în Domnul…

Mărturie ne stă şi acest Colind al prizonierilor români din URSS, descoperit zilele acestea pe Internet, pe care vă îndemn să-l ascultaţi şi să aprindeţi o lumânare întru veşnica lor pomenire.

Durerosul Colind este interpretat de corul Mănăstirii Diaconeşti, versurile fiind scrise de Ștefan Tumurug. Reproducem doar câteva rânduri:

Brazii ard în vatra vechiului cătun,
Noi cântăm colindul unui nou Crăciun.

Cresc nămeţii, Doamne, suferim
Pentru Cruce, pentru Ţară, velerim!

http://flacaratv.md/colindul-prizonierilor-romani-din-urss-pentru-cruce-...